'Gratis' laptops kosten veel geld: “Scholen vragen waarborgen en schadevergoedingen aan ouders”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Het Netwerk tegen Armoede krijgt steeds meer meldingen van gezinnen in een moeilijke financiële situatie die liever niet zo'n laptop in huis halen.

Duizenden laptops werden er ingezameld om kinderen uit arme gezinnen toch van thuis uit les te laten volgen. Scholen proberen uit het laptopproject voor thuisonderwijs echter munt te slaan. "Sommige scholen schuiven de gezinnen die om zo'n laptop vragen een gebruiksovereenkomst onder de neus", vertelt David de Vaal, algemeen coördinator bij het Netwerk tegen Armoede. "Daarin staat dat ze bij mogelijke schade aan of diefstal van het toestel een schadevergoeding moeten betalen. Een bedrag dat - volgens het contract - kan oplopen tot de aankoopwaarde van het toestel. Veel gezinnen die het niet breed hebben willen dat risico liever niet nemen."

Bovendien moet er in bepaalde gevallen ook een waarborg worden betaald. "We horen bedragen die variëren van 40 tot zelfs 300 euro", zegt De Vaal. "Voor veel mensen uit onze doelgroep is dat gewoon onbetaalbaar. We begrijpen die manier van werken vanuit de scholen niet goed. Het gaat hier tenslotte om oude laptops die ze zelf kosteloos gekregen hebben. Precies de mensen die er meest nood aan hebben, vallen nu uit de boot."

Ook bij minister Weyts kwamen de verhalen binnen. Daar laten ze horen dat het over een beperkt aantal gevallen gaat. "We hebben die laptops aan de scholen bezorgd", zegt woordvoerder Michael Devoldere. "Zonder hen daarbij voorwaarden op te leggen. Het is aan de scholen zelf om te beslissen op welke manier ze het uitlenen ervan organiseren. Maar als er echt problemen opduiken, zijn we uiteraard bereid te bemiddelen."