Politicoloog: "Grote kans op nieuwe verkiezingen, maar ook zeer grote kans op verdere polarisering"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Op 26 mei 2019 trokken de Belgen naar de stembus. Bijna één jaar later hebben we nog altijd geen uitzicht op een nieuwe federale regering. Integendeel, nieuwe verkiezingen lijken steeds dichterbij te komen.

"Mijn buikgevoel zegt dat nieuwe verkiezingen de grootste kanshebber is op dit moment. Ik begin stilaan tot die conclusie te komen", vertelt Karen Celis, professor politieke wetenschappen aan de VUB, aan Redactie24.

Maar zelfs een nieuwe stembusgang zal niet onmiddellijk tot een pasklare oplossing leiden. "Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat we met nieuwe verkiezingen uit de impasse zijn." Er is een grote kans dat de extremen zullen winnen indien we opnieuw naar de stembus moeten en dat de kaarten nog moeilijker zullen liggen.

Verdere polarisering

"Bij nieuwe verkiezingen is de kans zeer groot dat we een verdere polarisering krijgen met een nog sterkere versmelting van het politieke midden, het politieke centrum en nog groei op uiterst links en uiterst rechts. Dit kan ook leiden tot een verdere polarisering tussen de twee gemeenschappen, Vlaanderen en Wallonië", aldus Karen Celis.