Wilmès moet ook nu niet weten van staatshervorming: “Geen tijd voor institutionele kwesties”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Premier Sophie Wilmès wil snel een nieuwe federale regering op poten zetten, maar gaat daarbij wel grote vraagstukken uit de weg.

Premier Sophie Wilmès wil snel werk maken van een volwaardige federale regering die zo breed mogelijk gesteund wordt. "Hoe groter de meerderheid hoe beter", zegt ze in De Tijd. De premier wil dat doen met de tien partijen die haar minderheidskabinet ondersteunen. Vlaams Belang en PVDA vallen dus uit de boot.

De nood is hoog volgens de premier. "Hoe sneller die er komt, hoe beter", zegt Wilmès. "Gezien de gigantische uitdagingen waar we voor staan, kunnen we het best vertrekken van de groep van tien partijen die ons ondersteunen, de zogenaamde 'grande union', en kijken hoe ver we geraken. Hoe breder de regering gedragen wordt, hoe beter ze zal werken."

De vraag naar een nieuwe staatshervorming wimpelt de premier af. "We moeten met de nodige afstand en los van elke ideologie een objectieve analyse maken van welk niveau het efficiëntst is om een bepaalde bevoegdheid uit te oefenen. Dat kunnen de regio's zijn, maar ook de federale overheid. Maar dat debat is niet het meest dringende. De urgentie ligt bij de maatregelen die ons uit de economische crisis kunnen helpen. Laat ons dat werk niet in gevaar brengen door institutionele kwesties."