Verdwijnt ook deze keten uit onze winkelstraten? Schuldeisers grijpen in

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Hema zit al jaren met een zware schuldenlast en de coronacrisis heeft het bedrijf verder verzwakt.

Schuldeisers hebben een plan gelanceerd waarbij zij eigenaar worden van Hema. In ruil daarvoor worden 300 miljoen euro aan schulden kwijtgescholden. Marcel Boekhoorn, die eigenaar is sinds 2018, verliest het bedrijf dan wel.

De schuldeisers hebben in totaal 600 miljoen euro geleend aan Hema. De schulden lopen te hoog op, zodat Hema dit wellicht nooit meer kan terugbetalen. Door schulden te ruilen voor aandelen hopen de schuldeisers nog een deel van hun geld te recupereren.

De bedoeling is Hema dan snel weer door te verkopen. Wellicht is dat dan opnieuw aan de huidige eigenaar. De schuldeisers en hun adviseurs hebben haast. Zij willen voor half juni een deal met Hema. Dan moet Boekhoorn de achtergestelde lening van 50 miljoen euro aflossen in de holding waarmee hij eigenaar is van Hema.

Als dat mislukt, is er formeel sprake van wanbetaling. Schuldeisers vrezen dat Hema dan in een neerwaartse spiraal belandt, doordat bijvoorbeeld leveranciers in zo’n situatie geen goederen op krediet meer willen leveren.