Rellen bij anti-racismebetoging: Politie zet grote middelen in, honderdtal betogers opgepakt

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Bij manifestaties in verschillende steden in het land zijn op sommige plaatsen onlusten uitgebroken. De ordediensten moesten ingrijpen.

Zo werd er in Brussel tijdens de grotendeels vreedzame 'Black Lives Matter'-manifestatie, waarop 10.000 mensen aanwezig waren, op een gegeven moment met stenen en flessen gegooid. Honderden betogers keerden er zich tegen de politie, die zich genoodzaakt zag om de grote middelen in te zetten: het waterkanon werd ingezet. In de Matongewijk werd brand gesticht.

Ook in Antwerpen moest de politie ingrijpen; daar verzamelden zo'n 1.200 mensen op het Steenplein. Maar ook op de Groenplaats daagden manifestanten op, en dat was niet toegelaten. De politie pakte een honderdtal betogers op. Zij zullen een GAS-boete ontvangen.

Ook in steden als Gent, Hasselt en Oostende werd er betoogd. De manifestanten kaarten het racisme in de maatschappij aan en eisen gerechtigheid na de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan uit Minneapolis, die door brutaal optreden van de politie stikte.