Eindelijk op weg naar een échte regering? "Ik ben pessimistisch over de slaagkansen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De voorzitters van MR, CD&V en Open Vld zijn aan een nieuwe gespreksronde begonnen in de hoop een nieuwe federale regering op de been te brengen. De kans dat zij wel zullen slagen, lijkt eerder klein.

“Ik denk dat het opnieuw zeer moeilijk wordt. Men gaat vanaf het begin opnieuw testen of er dan toch een regering mogelijk is met N-VA erbij, want dat lijkt toch waar die drie partijen op aansturen", analyseert politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) in gesprek met Redactie24.

Het idee van de socialistische voorzitters om voor een 'relatieve meerderheid' te gaan, is alleszins niet de eerste keuze.

"Ze vrezen dat je een soort van minderheidsregering zou krijgen waar dan later de groenen mee aan tafel zouden schuiven. Dat betekent eigenlijk Vivaldi en dat zag men blijkbaar niet zitten."

"Ik vermoed dat men dus opnieuw N-VA en PS zal proberen samen te brengen in de paars-gele constructie. Ze zijn er nog altijd van overtuigd dat men een echte meerderheid kan vormen in plaats van een ‘relatieve’ meerderheid.”

“De nieuwe Open Vld-voorzitter, Egbert Lachaert, heeft altijd gezegd dat hij wil vertrekken vanuit de huidige regering om tot een volwaardige regering te komen.”

PS wil niet met N-VA regeren

Nicolas Bouteca schat de slaagkansen echter zeer laag in. Het is intussen immers wel duidelijk dat PS en N-VA onverzoenbaar zijn.

“Ik ben pessimistisch over de slaagkansen. PS-voorzitter Magnette publiceerde recent een opiniestuk waarin hij zegt dat PS en N-VA samen in één regering absoluut niet kan omdat de standpunten niet te verzoenen zijn.”

“We hebben alles al eens afgetoetst wat men nu opnieuw gaat aftoetsen. Het wordt een beetje uitkijken of dit wel zal werken. De druk wordt nu wel groter omdat het enige alternatief nieuwe verkiezingen is, maar ik zie voorlopig niet hoe dit kan slagen.”