N-VA opnieuw groter dan Vlaams Belang? Politicoloog plaatst belangrijke kanttekening

door: WVDS
Bart De Wever en Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Uit de meest recente peiling blijkt dat N-VA opnieuw de grootste partij van Vlaanderen zou zijn indien er nu verkiezingen zouden zijn. Vlaams Belang verliest wat terrein in vergelijking met de vorige peiling. Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) benadrukt echter dat dit nog steeds een zeer goede peiling is voor Vlaams Belang.

Volgens de peiling van HLN, VTM Nieuws, Le Soir en RTL behaalt N-VA 23,4% en Vlaams Belang 22,2%. Professor Bouteca relativeert deze resultaten. “Je moet peilingen met een serieuze korrel zout nemen. Er zitten foutenmarges op.”

“Nu zomaar zeggen dat N-VA opnieuw groter geworden is dan Vlaams Belang zou niet helemaal correct zijn. N-VA zal op dit moment wellicht moed putten uit deze peiling. Hun resultaat heeft te maken met kopstukken die populair zijn, zoals Bart De Wever en Zuhal Demir.”

“Vlaams Belang boert goed wanneer er wat politieke chaos is en die is er op dit moment wat minder. Mensen zijn misschien al vergeten hoelang het heeft geduurd vooraleer we een regering hadden.”

“Het thema migratie komt met de Oekraïne-crisis op de voorgrond en dat maakt dat Vlaams Belang nog heel goed scoort in de peiling. Die score ligt nog altijd een heel stuk hoger dan de verkiezingsuitslag”, besluit de politicoloog bij Redactie24.

Bekijk het gesprek met Nicolas Bouteca in onderstaande video.