Dramatische peiling voor ‘Groen’: Politicoloog benoemt verschillende oorzaken

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

In de meest recente peiling prijkt Groen helemaal onderaan. Met nog 8,4% moet de partij nu ook PVDA laten voorgaan. Meyrem Almaci stapte op als voorzitter. Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) ziet dat het bijzonder moeilijk loopt voor Groen.

“Groen is een partij die nog altijd niet van het negatieve imago af is dat aan de partij vastkleefde in 2019. Groen werd toen afgeschilderd als de partij die het leven duurder zou maken en ik denk dat ze dat imago nog altijd niet helemaal kwijt zijn.”

“Ze zijn ook niet echt zichtbaar in de Vivaldi-regering en hebben beperkte bevoegdheden. Als ze dan in beeld komen, was dat de voorbije weken op een negatieve manier. Denk aan de inhoudelijk bocht die de partij moest maken in het dossier rond de kerncentrales”, vertelt professor Bouteca in gesprek met Redactie24.

“Ze hebben ook grote concurrentie op links. PVDA en Vooruit zijn twee partijen die het een stukje beter doen in de peiling en zij halen stemmen weg bij Groen. Er is veel concurrentie op de linkerflank.” Intussen liet Meyrem Almaci weten niet langer door te gaan als voorzitster van de partij. Volgens Nicolas Bouteca was er intern toch wel druk op haar.

“Het is al langer geweten dat het binnen Groen niet zo goed gaat en dat heeft nog altijd te maken met de verkiezingsnederlaag in 2019. Ze bleven toen ver onder de verwachtingen.”

Meyrem Almaci was ook maar met een kleine 50% herverkozen. Je voelde al een tijdje dat het minder lekker liep voor Almaci. Ze zal de druk gevoeld hebben van binnenuit om ontslag te nemen.”

Bekijk het volledige gesprek met Nicolas Bouteca over Groen in onderstaande video.