Heibel bij CD&V: Joachim Coens grijpt in en fluit Wouter Beke terug

door: STS
Joachim Coens
Afbeelding bron: Photonews

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke teruggefloten. 

Beke had in een interview in Humo gezegd dat hij het een goed idee zou vinden om ouders hun ouderschapsverlof te laten opnemen tijdens de eerste drie levensjaren van hun kinderen. Dat zou de druk op de kinderopvang ook verlichten.

Zijn partijvoorzitter, Joachim Coens, benadrukte op sociale media echter dat CD&V het ouderschapsverlof niet wil inperken, maar net wil uitbreiden.

"Geef ouders de kans om zoveel mogelijk tijd met hun kinderen door te brengen: ouderschapsverlof niet inkorten maar uitbreiden naar 18 jaar", schreef Coens op Twitter.

"Geboorteverlof naar 15 weken voor vader én moeder, of 26 weken voor wie wil. Grootouders kunnen ook een stuk ouderschapsverlof opnemen."

Carl Devos

Politicoloog Carl Devos reageerde: "Ongewoon: een partijvoorzitter (zelf in herverkiezingsmodus) die publiek zijn minister moet terugfluiten omdat die het partijstandpunt (dat die minister destijds als voorzitter mee bepaalde) niet respecteert, op een kernwaarde ‘gezinspartij’. Help CD&V."

Politicoloog Nicolas Bouteca: "De voorzitter van de gezinspartij zet de puntjes op de i. Eerder vroeg diezelfde gezinspartij al om via hoger kindergeld in die gezinnen te investeren."

Wouter Beke

Beke zag zich genoodzaakt om te reageren. "In Humo pleit ik niet voor een beperking, wel voor een focus op de eerste 1.000 dagen. Die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, en voor het hechtingsproces met de ouders. Dat is een cruciaal uitgangspunt als we werk willen maken van een globale hervorming van onze verlofsystemen."