“De geschiedenis gaat niet veranderen door beelden weg te halen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Juliana is de dochter van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Ze geeft haar mening over de beeldenstorm rond Leopold II.

Het protest tegen racisme in de Verenigde Staten bracht bij ons de discussie rond Leopold II weer heel erg op de voorgrond. Vanuit Kinshasa heeft Juliana Lumumba, de dochter van de vermoorde eerste premier van Congo, het op de voet gevolgd.

Lumumba heeft geen idee of een beeldenstorm nodig is. "Ik ben geen historica", zegt Juliana Lumumba aan VRT Nieuws. "Of je die beelden nu moet weghalen of niet, dat laat ik over aan het geweten van de Belgen. Maar Leopold II maakt deel uit van de geschiedenis van België en van Congo, of je dat nu graag hebt of niet. De geschiedenis gaat niet veranderen wanneer je de beelden weghaalt of ervoor kiest om ze te laten staan."

Voor Lumumba moeten we ons veel meer verdiepen in de geschiedenis om antwoorden te vinden. Wat nu gebeurt, zijn te oppervlakkige flarden die bovengehaald worden. "Nu beschikken we alleen over gefragmenteerde inzichten en kijken we ernaar vanuit ons hedendaagse perspectief. Ik kan niet weten of het onaanvaardbaar is of iemand zich een land toe-ëigent als privébezit."

Vergeten mogen we het zeker niet doen, maar het moet in de juiste context gezien worden. "Ik kan ook niet inschatten of barbaarse daden onaanvaardbaar zijn, omdat we het verleden alleen in fragmenten hebben leren kennen. Maar het belangrijkste is dat het tot de geschiedenis hoort. Het verleden begrijpen is daarom erg belangrijk om zich een identiteit als natie aan te kweken én om naar de toekomst te werken. We moeten erover onderwijzen, hier en in België."