Moet België herstelbetalingen doen aan Congo? "Wie een fout maakt, moet de schade vergoeden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Moet er meer dan enkel excuses overgemaakt worden inzake ons koloniale verleden? Daar zal een commissie zich over moeten buigen.

Het donkere koloniale verleden van België staat dezer dagen meer dan ooit ter discussie. Er komt nu een waarheidscommissie, of zoals Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) het liever noemt: een verzoeningscommissie.

"Als je zegt dat koning Filip snel-snel zijn excuses moet aanbieden, vind ik dat gratuit", zei Dewael in 'De Zevende Dag'. De nieuw op te richten commissie moet voor een context zorgen waarin de koning en de regering een houding kunnen aannemen.

"Dat pardon, dat is een element. Maar wie moet dat doen? Door wie gesteund? Je moet ook kijken welk flankerend beleid je daar naast plaatst. We moeten ook slachtoffers betrekken in het debat", vindt Dewael.

"Behalve eventuele excuses moeten er een resem maatregelen zijn om die te kaderen. Hoe ga je om met herstelbetalingen? Want als je als overheid een fout erkent... Wie een fout maakt, zegt het Wetboek, moet de schade vergoeden", aldus Dewael.