Staatsveiligheid schetst geen fraai beeld: Dreiging van jihadisme en extreemrechtse terreur

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Staatsveiligheid waarschuwt voor de gevaren van zowel jihadisten als rechtsextremisten. Dat legt woordvoerster Ingrid Van Daele uit in Terzake op VRT.

Staatsveiligheid waarschuwt in zijn verslag dat de verschillende stromingen binnen extreemrechts meer met elkaar gemeen hebben dan op het eerste gezicht zou lijken. Bovendien is geweld geen taboe meer bij extreemrechts.

"Ze putten uit gemeenschappelijke ideologische hoekstenen. Enerzijds zegt men dat er snel opgetreden moet worden omdat er een burgeroorlog, rassenoorlog of godsdienstoorlog zit aan te komen", zegt Ingrid Van Daele.

"Anderzijds putten ze ook uit het idee dat de blanke oorspronkelijke bevolking gaat verdwijnen en vervangen worden door mensen van andere huidskleur, ander ras of huidskleur."

Jihadisme 

Daarnaast blijft ook het jihadisme een belangrijke dreiging en daarbij wordt nu sterk gekeken in de richting de Afghaans - Pakistaanse regio.

"Het is belangrijk om de Afghaans - Pakistaanse regio te vermelden, daar zijn criminele netwerken actief. Er zijn veel Afghanen en Pakistani met de vluchtelingenstroom naar België gekomen zijn. Als zij hier aankomen, zijn ze kwetsbaar en vaak het doelwit van mensen met extremistische gedachten."