Erika Vlieghe benauwd: "Dit kunnen we niet laten voorbijgaan, of de maatregelen worden straks weer strenger"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEES, wil dringend meer informatie over de mogelijke verbanden tussen besmette personen.

Het gemiddelde aantal besmettingen per dag stijgt lichtjes. Vooral bij twintigers en vijftigers worden nu besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In Antwerpen was er ook een haard.

"Dit is een moment dat we niet mogen laten voorbijgaan. Dit is een moment waarop je zo zorgvuldig mogelijk moet zoeken naar waar die gevallen zich bevinden en ook het moment waarop we iedereen nog eens moeten oproepen om zich aan de bestaande regels te houden", zei Vlieghe tegen de VRT.

"Want als dit verder naar boven gaat, zullen we misschien een aantal versoepelingen moeten terugschroeven."

Verbanden

Het is nu, zoals epidemioloog Pierre Van Damme al aangaf, belangrijk om het verband tussen de nieuwe besmettingen te weten te komen, erkent Vlieghe. "Vier gevallen in één gezin is iets heel anders dan vier gevallen bij mensen die bijvoorbeeld tot dezelfde sportclub behoren en her en der verspreid leven in een gemeente. Want dan moet je een veel grotere of andere interventie doen dan bij een gezin, dat je samen in quarantaine kan plaatsen."