Vlaamse regering zorgt voor gigantische aanpassing verkiezingen: “Het wordt helemaal anders”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor enkele aanpassingen aan de lokale verkiezingen. De nieuwe regels gelden voor de verkiezingen van 2024.

Het allergrootste nieuws is dat we niet meer verplicht zullen zijn om te stemmen voor de lokale verkiezingen. Dat zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad en de provincie. Vanaf 2024 mag je stemmen, het is niet langer een verplichting.

Ook de invloed van de lijststem wordt aangepast, net als de regels rond volmachten. Het voorstel komt van minister Bart Somers. Het voorontwerp is ondertussen al goedgekeurd. “De meest verregaande verandering in decennia in de werking van onze lokale democratie”, aldus Somers in een officiële mededeling.

Vooral de afschaffing van de stemplicht voor lokale verkiezingen is een behoorlijke aanpassing. “Politici zullen de burger eerst moeten overtuigen waarom stemmen belangrijk is en pas daarna uitleggen op wie men het best stemt. Burgers gaan in de toekomst stemmen omdat ze het belangrijk vinden en niet omdat ze verplicht worden.”