Waarom wil Magnette nu wel met N-VA samenwerken? "Walen en Brusselaars beschermen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Na meer dan een jaar wil Paul Magnette dan toch trachten een regering te vormen samen met N-VA. Waarom veranderde de voorzitter van PS van houding?

De drie koningen probeerden gedurende enkele weken een Arizona-coalitie op de been te brengen. PS dreigde daardoor in de oppositie te belanden en dat wil men bij de partij vermijden.

Wallonië en Brussel beschermen

Het is ook zeer duidelijk dat Paul Magnette zich voluit zal toeleggen op het verdedigen van de belangen van Wallonië en Brussel. Dat vertelde hij vrijdag al heel snel in een videoboodschap.

"De staat hervormen, dat betekent ook de Walen en de Brusselaars beschermen. De PS is de grootste partij in Wallonië en Brussel en is daarom de enige die hen kan verdedigen", aldus Magnette.

Financiële motieven

Volgens analist Rik Van Cauwelaert spelen er belangrijke financiële motieven. "Bij de PS hebben ze hun rekening gemaakt. De financieringswet zet hen nu al op droog zaad. De coronacrisis heeft die zenuwen nog meer blootgelegd. Bij hen is de situatie zo dramatisch, Brussel heeft niet eens een begroting", klinkt het bij Terzake.