Mensen moéten niet meer stemmen in 2024: "Verkiezingsresultaat wordt minder representatief"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse regering besliste de opkomstplicht af te schaffen voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen. Het is een historische beslissing, maar is het ook een goede beslissing? Wij legden deze vraag voor aan politicoloog Dave Sinardet (VUB).

“Opkomstplicht behouden of niet is een heel oud debat. Voorstanders van het behoud verwijzen naar het feit dat bepaalde categorieën in de samenleving, meestal de zwakkeren, dan niet meer gaan stemmen. Het verkiezingsresultaat wordt dan minder representatief."

Ondoordachte stem

“Je kan aan de andere kant ook zeggen dat er nu mensen gaan stemmen die niet in de politiek geïnteresseerd zijn, die zich niet informeren. Misschien brengen zij dan een niet doordachte stem uit", aldus professor Dave Sinardet in gesprek met Redactie24.

Mensen overtuigen om te stemmen

Wat sowieso zal veranderen in 2024, is dat de politici mensen niet enkel van hun programma moeten overtuigen, maar ze moeten de kiezers ook mobiliseren om naar de stembus te trekken.

“Politici zullen mensen moeten gaan overtuigen om te gaan stemmen. De vraag is of zij moeite gaan doen om iedereen te overtuigen of enkel de mensen die sowieso meer geneigd zijn om te stemmen."