Niet alleen politiek gekibbel met Wallonië: “Dit is geen tweede coronagolf”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De tegenstellingen tussen het noorden en het zuiden van het land zijn er niet alleen op politiek vlak. Ook in de strijd tegen het coronavirus komt dat tot uiting.

Vlaanderen grijpt hard in tegen de verspreiding, met als exponent de strenge maatregelen die in Antwerpen gelden. In Wallonië denken ze daar helemaal anders over. Franstalige experts zijn er zelfs van overtuigd dat het allemaal niet goed ingeschat wordt.

Voor de Waalse experts zitten we zelfs niet in een tweede golf. “Een tweede golf? Neen. Wat we nu zien, is een toename van het aantal mensen dat positief test. Maar dat is geen tweede coronagolf”, verklaart infectiologe Frederique Jacobs aan Le Soir. Zij is de Franstalige interfederale woordvoerster in de strijd tegen corona.

De huidige situatie staat volgens Jacobs in schril contrast met wat we nu meemaken. “Op het hoogtepunt van de epidemie in maart en april hadden we tot 2.500 positieve gevallen per dag. Vandaag zitten we op 500. Nu detecteren we de mensen die symptomen hebben, zelfs als het maar minimale zijn. En we gaan de contacten na van mensen die positief testten. Dat is niet dezelfde manier van testen als toen.”

In Vlaanderen zijn experts als Pierre Van Damme en Marc Van Ranst wel overtuigd dat dit een tweede golf is.