Ook De Wever en Magnette kunnen ons geen regering bezorgen: "Verzuurde relaties tussen toppolitici"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Even zag het er naar uit dat Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) evolueerden naar de vorming van een nieuwe federale regering. Niets is echter minder waar gebleken en dat is volgens politicoloog Carl Devos te wijten aan de verzuurde relaties tussen enkele toppolitici.

"Er was een akkoord tussen N-VA en PS, iets wat we al lang onmogelijk noemden, maar dit geeft aan dat het toch mogelijk was. We zaten heel dicht bij de start van een formatie."

Carl Devos haalt in gesprek met Radio 1 twee belangrijke redenen aan waarom het mis is gelopen. 

"De relatie tussen een aantal toppersonen is heel slecht. Er is al wekenlang een verzuring bezig tussen een aantal topfiguren en dat heeft geleid tot het debacle dat we nu kennen."

"Gelukkig zijn het professionals en kunnen zij dat na verloop van tijd wel overstijgen. Magnette en De Wever zijn er toch in geslaagd elkaar te vinden na veel harde confrontaties."

"Ook inhoudelijk was het ook lastig. Het bestand tussen PS en N-VA was zo broos dat men niet veel ruimte had om de liberalen mee te nemen, want volgens mij waren de gesprekken met de groenen een schijnvertoning."