Jacques Vermeire maakt zich ongerust: “Dat moet nauwgezet in de gaten gehouden worden”

bron: Leven, editie 77
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vijf jaar geleden kroop Jacques Vermeire door het oog van de naald. Het was een strijd die hem ook vandaag nog levendig is bijgebleven. Voor het eerst vertelt de acteur openhartig over de periode die zijn leven voorgoed veranderde.

De thuissituatie was voor Jacques niet gemakkelijk. Zijn vrouw had kanker en net op dat moment kreeg ook hij verschrikkelijk nieuws te horen: Er werd darmkanker bij hem vastgesteld. “Maar ik was verplicht me sterk te houden door de ziekte van mijn vrouw. Zie je, op het moment dat ik de diagnose kreeg, had Muriel al geruime tijd kanker, zonder goede afloop, zoals later zou blijken. Ze heeft gelukkig veel langer geleefd dan de verwachting op basis van haar medisch dossier. Ik moest er staan, voor haar en voor de kinderen die toen nog jong waren. Muriel is bijna vier jaar geleden gestorven”, vertelt Jacques die zijn vrouw nog elke dag mist.

Jacques werd geopereerd en gelukkig kwam alles goed met hem. Hij wil met zijn verhaal vooral anderen een hart onder de riem steken. “Blijf als dat kan zo actief mogelijk, is mijn voornaamste boodschap aan lotgenoten. In mijn geval werd dat door mijn job gedicteerd.”

Over de toekomst is Jacques angstig, maar ook erg realistisch. “Wel heb ik beslist om tot het eind van mijn dagen elk jaar een darmonderzoek te laten doen. Door een fout in mijn DNA maakt mijn lichaam snel poliepen aan, en dat moet nauwgezet in de gaten gehouden worden.” Dat brengt altijd een zekere ongerustheid met zich mee. “Voor de dag van zo’n controle is het telkens toch weer spannend, ja.”