VTM

Regeringscrisis uitgebroken in Verenigde Staten met grote gevolgen: Regering gaat meteen in shutdown en dit gigantisch aantal mensen zit nu zonder werk

door: Redactie
In de Verenigde Staten is er een regeringscrisis uitgebroken. De regering is er in ‘shutdown’ gegaan.

Een gevolg van de shutdown is dat alle niet-essentiële overheidsdiensten dicht gaan, omdat er geen budget meer is om ze te financieren. Tegen zaterdagochtend 6 uur (onze tijd) moest er een akkoord komen, maar dat bleef uit.

Geen budget
Republikeinen en Democraten slaagden er in de Senaat niet in om een akkoord te
vinden over de begroting. “De komende dagen zullen zo’n 800.000 ambtenaren wellicht niet aan het werk gaan en thuis moeten blijven omdat ze niet meer betaald kunnen worden", legt VRT-correspondent Bjorn Soenens uit.

Geen loon
"Het gaat dan om niet-essentiële overheidsdiensten, zoals de Nationale Parken, Nationale Monumenten en dierentuinen. Die zullen niet toegankelijk zijn voor het publiek omdat de mensen die er werken naar huis worden gestuurd zonder loon."

"Mensen gaan dit voelen"
"Als de shutdown langer duurt -één of twee weken- dan zal dit bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor mensen die een paspoort aanvragen in de VS en voor mensen die een uitkering moeten krijgen. Het is wel iets dat de mensen zullen voelen", besluit Soenens.