Homo uit moslimgemeenschap die deelnam aan Mister Gay-verkiezing: "Dit kreeg ik allemaal te horen van moslims"

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Facebook
Abdellah Bijat (23) is homo en nam twee jaar geleden deel aan de Mister Gay-verkiezing. Bij moslims is homoseksualiteit nog altijd niet algemeen aanvaard.

"Velen baseren zich daarvoor ten onrechte op de Koran”, zegt Bijat in Het Nieuwsblad. “Ze maken de verkeerde interpretatie van één vers. Dat gaat over het volk van Loeth, dat zich te buiten gaat aan verkrachtingen, seks met minderjarigen,… Dat is achteraf geïnterpreteerd alsof het enkel om homoseksuelen ging, terwijl dat er zo niet staat. Bovendien is het sowieso een typische reflex om het geloof als excuus te gebruiken voor een bepaalde conservatieve mening.”

Aanvankelijk hield hij het voor zijn familie verborgen, maar zij kwamen het toch te weten. “Ik was net op kot gegaan, en ik denk dat mijn familie het via via heeft vernomen. Ik kreeg via Facebook een berichtje van mijn zus, dat eindigde met een zin die me toen compleet uit mijn lood heeft geslagen. Rot op met je eigen leven, schreef ze. Nu nog steeds blijft die ene zin me achtervolgen. En nog steeds heb ik geen contact meer met mijn familie.”

Toen hij in 2016 deel nam aan de Mister Gay-verkiezing ontplofte de bom helemaal. “Ik kreeg ineens massa’s haatberichten via de sociale media. Je bent geen moslim. Je maakt ons ten schande. Dat is zwaarder aangekomen dan ik had gedacht. Eén keer ben ik ook op straat bedreigd. Op de duur sloot ik me op in mijn kot.”

Tags