"Een angstaanjagende dood, als een vis die naar lucht hapt": Ivo Poppe martelde zijn slachtoffers genadeloos

bron: Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
Ivo Poppe, ook wel de diaken des doods genoemd, heeft twintig patiënten vermoord omdat hij ze naar eigen zeggen uit hun lijden wilde verlossen. In de rechtbank klinkt een heel ander verhaal. Wetsgeneesheer Werner Jacobs spreekt over "marteling" in plaats van euthanasie.

Tientallen terminale patiënten hebben nog een helse doodsstrijd gehad. Dat vertelt wetsdokter Werner Jacobs in de rechtbank. “Poppes manier van werken was alles wat euthanasie niet is”, zei Jacobs. “Euthanasie wordt op vraag van de patiënt door een geneesheer toegediend met aangepaste medicijnen. Aan geen enkele van die voorwaarden werd door Poppe voldaan.” 

Poppe diende de patiënten stiekem via een katheter lucht toe met enkele spuiten waardoor ze stierven.  “Het inspuiten alleen al duurt minstens een minuut. Het plotselinge ontstaan van een luchtembolie aan het hart veroorzaakt onder meer een acuut verstikkingsgevoel en pijn in de borst. Bovendien gaat dat gepaard met een gevoel van naderend onheil en doodsangst”, zei Jacobs.

Bovendien heeft Poppe erg moeilijk gedaan tijdens het onderzoek vertellen de speurders. “Poppe beloofde zijn volledige medewerking, maar na een dag herriep hij al zijn lijst met potentiële slachtoffers. En niet veel later trok hij ook zijn bekentenissen in. Toen zaten we echt met de handen in het haar”, aldus de commissarissen. “Ik heb het onderzoek nooit gesaboteerd en probeerde altijd positief mee te werken”, zei Poppe daarover, maar dat vond Assisenvoorzitter Bart Meganck een goedkoop excuus.