Tom Lenaerts heeft duidelijke mening over Bart De Pauw

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Tom Lenaerts reageert in Het Laatste Nieuws voor het eerst uitgebreider op de hele zaak rond Bart De Pauw. Lenaerts en De Pauw zijn al jaren goeie vrienden. Nu wordt De Pauw echter beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Het lijkt voor veel van zijn collega's een taboe om over die hele situatie te praten.

"Dat is geen taboe", reageert Lenaerts. "Ik vind het alleen ongelooflijk moeilijk. Bart en ik zijn al vijfentwintig jaar vrienden. Ik heb nooit iets gemerkt van de dingen waar hij nu van wordt beschuldigd."

Lenaerts blijft een vriend, nu ook. "Absoluut. Je bent een vriend in álle tijden. Maar tegelijk: je kan een mens nooit helemaal kennen. Dus wat als er wél dingen zijn gebeurd? Dan wil ik ook respect opbrengen voor de mensen die er mogelijk het slachtoffer van zijn geweest. Dat is evident."

Zonder dat er al echt duidelijkheid kwam, werd De Pauw meteen aan de deur gezet door de VRT. Ook daar heeft Lenaerts een duidelijke mening over. "Dié straf staat absoluut niet in verhouding tot de mogelijke feiten, daar ben ik wel van overtuigd."

Grensoverschrijdend

Wat het grensoverschrijdende gedrag betreft: Lenaerts weet naar eigen zeggen heel goed waar de grens ligt. "Alles hangt toch af waar en wanneer je verleidt, en wie? Het is de machtsverhouding die het moeilijk maakt. Ik zou hier perfect kunnen flirten met een 21-jarige stagiaire die hier héél graag wil werken. Maar dat doe ik niet. Punt", zegt hij. 

"Want dan ga ik voorbij een hele vieze grens: eigenlijk zou zo'n meisje mij, als vijftigjarige, op zo'n moment een pets in mijn gezicht moeten geven, maar dat durft ze dan niet, net door die machtsverhouding. En dat is niet oké."

"Met andere woorden: het is mijn verantwoordelijkheid om, als ik in een machtspositie zit, respectvol om te gaan met vrouwen. Die grens is helemáál niet vaag."