Jongen (19) kent zijn opvallende straf nadat hij ongeval veroorzaakt had waarbij een Kortrijkse advocaat om het leven kwam

door: PMN
Ziekenwagen - ambulance
Afbeelding bron: Shutterstock/Thierry Hebbelinck

Een 19-jarige jongen is veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval waarbij een advocaat uit het Kotrijkse om het leven kwam. De jongen had nog maar enkele maanden zijn rijbewijs toen hij onvoldoende oplette en de advocaat aanreed.

Een 19-jarige jongen is veroordeeld voor een dodelijk ongeval waarbij de Kortrijkse advocaat Steven Vancolen om het leven kwam. De jongen had nog maar enkele maanden zijn rijbewijs en lette niet goed op toen hij een weg overstak. De rechter oordeelde dat het ongeval waarschijnlijk te wijten was aan onvoorzichtigheid als gevolg van een gebrek aan ervaring. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Het fatale ongeval vond plaats op de N8 in Hoogstade, waar de jongen met zijn auto de weg overstak en de advocaat op zijn scooter aanreed. De advocaat overleed ter plaatse en laat een vrouw en twee tienerkinderen na. Het nieuws van het tragische incident zorgde voor grote verslagenheid bij zijn familie en collega's.

De jonge bestuurder verklaarde tijdens de zitting dat hij het slachtoffer niet had gezien en bood zijn excuses aan aan de nabestaanden. De rechter merkte op, dat hoewel het zicht van de tiener mogelijk kortstondig werd belemmerd door een reclamebord, hij voorzichtiger had moeten zijn en andere weggebruikers had moeten opmerken. De jeugdige overmoed en het gebrek aan ervaring werden als mogelijke factoren van de onvoorzichtigheid genoemd.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met de ernstige gevolgen van het ongeval en de jonge leeftijd van de veroordeelde. Uiteindelijk kreeg de jongen een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, een boete van 4.000 euro en een rijverbod van zes maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Voor hij zijn rijbewijs terugkrijgt, moet hij slagen voor verschillende examens en medische en psychologische tests ondergaan.