Advocaat weet zeker: "Daarom is het goed dat Michelle Martin vervroegd vrijkwam"

door: STS
Michelle Martin
Afbeelding bron: Photonews

Het nieuws dat de voorwaarden voor Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, nu helemaal wegvallen en ze een volledig vrije vrouw is, kwam hard aan bij de nabestaanden van de slachtoffers.

Martin was al jaren vervroegd vrij, maar wel nog onder voorwaarden. De juiste aanpak volgens strafrechtadvocaat Anne Marie De Clerck, want vervroegde vrijlating onder voorwaarden verhoogt de maatschappelijke veiligheid, zegt ze.

"Ik denk dat dat een maatschappelijke keuze is, om niet barbaars te gaan straffen en om te kiezen voor een humaan strafrecht", zei De Clerck in 'Terzake'.

"Een straf die toch altijd ergens de deur op een kier laat voor mensen die schuldinzicht tonen en zich verbeteren. Een humane visie schuilt daarachter."

"Maar wat men heel vaak vergeet, is dat het een heel belangrijk instrument is om te zorgen voor veiligheid."

"Want je geeft de maatschappij een tool in handen om ervoor te zorgen dat wie veroordeeld is, werkelijk werkt aan een verbetering van zijn persoon - en niet ongecontroleerd vrijkomt op het einde van de straf."

"En dat wordt vaak vergeten in het debat. Dat het eigenlijk zorgt voor belangrijke maatschappelijke veiligheid. Het is echt wel een garantie voor verbetering."

"Liever dat dan mensen op het einde van hun straf zonder enige vorm van controle en begeleiding maatschappelijk vrij te laten. Dan creëer je recidive."

Ontdek nu de gratis app van Redactie24