Zwaarst gestrafte pedofiel is op vrije voeten: "Hij is destijds veel te zwaar gestraft"

door: STS
gevangene
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De zwaarst gestrafte pedofiel van Vlaanderen heeft de gevangenis mogen verlaten. Het gaat om een 68-jarige man die in 2016 werd veroordeeld tot 19 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling.

Bij de man werd 700 gigabyte aan kinderporno gevonden. Hij baatte ook een weeshuis uit in Cambodja en adopteerde weeskindjes, die hij misbruikte.

Maar hij zal zijn straf niet volledig moeten uitzitten. De strafuitvoeringsrechtbank besliste om hem onder voorwaarden vrij te laten. Dat gebeurde eind april al.

"Hij is destijds volgens ons veel te zwaar gestraft", vertelden Walter Van Steenbrugge en Dirk Grootjans, de advocaten van de man, aan het Nieuwsblad.

"Hij heeft meer dan zeven jaar in de gevangenis gezeten. Tal van psychiatrische rapporten in de gevangenis zijn gunstig gebleken."

Heidi De Pauw van Child Focus vindt het "onbegrijpelijk" en "schokkend" dat de man reeds op vrije voeten is. "Dit is een slag in het gezicht van elk slachtoffer, van alle diensten, ook van de politie", vertelde zij aan de krant.

De man is nu een nieuw leven begonnen in Amsterdam. Nederland zal erop toezien dat hij zijn voorwaarden naleeft.

(Archieffoto)