Dit gunstig btw-tarief dreigt te verdwijnen: "Wordt moeilijk te dragen voor veel mensen"

door: STS
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

Een verlaagd btw-tarief dreigt eind dit jaar af te lopen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) roept op om het verlaagde tarief te behouden en het permanent te maken.

Het gaat om het btw-tarief van 6% op het slopen en heropbouwen van een woning. Dit verlaagde tarief werd eind 2020 ingevoerd, maar loopt af op 31 december 2023.

"Wij pleiten echter voor een permanent behoud van de 6%-regel", zegt Cedric Tack, woordvoerder van het NSZ.

"De maatregel heeft zijn nut al bewezen, in een context van een betonstop en de noodzaak om gebouwen te renoveren om hun energieprestaties te verbeteren. Het is meer dan logisch dat een verlaagd btw-tarief van kracht blijft."

"Een groot deel van de bestaande gebouwen zijn ware energievreters. Helaas is het voor veel huizen moeilijk om ze 'gewoon' te renoveren om het energieverbruik te verminderen. De enige oplossing is dan ook slopen en heropbouwen."

"Een verhoging van het btw-tarief naar 21% zou een verkeerd signaal zou zijn naar huiseigenaars die hun huis energiezuiniger willen maken. Op een factuur van 200.000 euro zou dit leiden tot extra kosten van ongeveer 30.000 euro, wat moeilijk te dragen zou zijn en veel huiseigenaars waarschijnlijk zou ontmoedigen."

Tags btw nsz