Mensen met zonnepanelen hebben hier nu steeds vaker last van: "Je hebt dan wel recht op compensatie"

door: STS
zonnepaneel
Afbeelding bron: Pixabay

4.878 klachten kwamen er dit jaar al binnen bij netbeheerder Fluvius inzake uitvallende omvormers van zonnepanelen. Goed om te weten: in bepaalde gevallen heb je dan recht op een compensatie.

"We hebben intussen 800.000 zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen. In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen die zonnepanelen soms tijdelijk uitvallen", zei de woordvoerder van Fluvius op VTM.

"Dat gebeurt heel kort, op momenten dat er heel veel zon schijnt. En vooral in die situaties waarbij er heel veel zonnepanelen in landelijk gebied samen liggen."

"Dan kan het gebeuren dat er zoveel stroom op het elektriciteitsnet moet worden afgezet, dat het net tijdelijk oververzadigd raakt."

"In die gevallen waarbij lokaal omvormers uitvallen, kunnen mensen ons inschakelen om dat probleem te bekijken. In sommige gevallen - daar zijn we ook eerlijk over - gaat het toch wel om iets grotere werken."

"Dan moeten we echt zeer lokaal het elektriciteitsnet al gaan aanpakken. Soms moeten we een extra distributiecabine in de buurt van dat probleem gaan installeren. Daar heb je vergunningen voor nodig, dat vraagt z'n tijd. Dan moet je op een wachttijd van één à twee jaar rekenen."

Compensatie

De commerciële zender geeft nog mee dat wie zijn omvormer ziet uitvallen door een probleem op het net een compensatie kan aanvragen wanneer Fluvius het probleem niet binnen de maand oplost. "Afhankelijk van hoe groot je installatie is, loopt die op van 26,5 euro tot 106 euro."