Ontdek de geheimen voor een perfecte haag in je tuin: de beste tips om je haag te snoeien

door: MRO
haag tuin
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

Een weelderige haag staat prachtige in elke tuin, maar het vergt wel wat onderhoud om ervoor te zorgen dat deze er op zijn best uitziet. Snoeien is een belangrijke taak in het onderhoud van hagen. Hoe vaak moet je snoeien en waar moet je op letten?

De snoeifrequentie voor een haag kan variëren afhankelijk van het type haagplant en de gewenste vorm en dichtheid. Over het algemeen wordt aangeraden om een haag twee tot vier keer per jaar te snoeien.

Over het algemeen is het ideaal om je haag te snoeien in het begin van de lente, net voordat het groeiseizoen begint. Dit helpt de haag te groeien in het voorjaar. Een tweede snoeibeurt volgt dan midden in de zomer. Dit houdt de haag mooi strak tijdens het groeiseizoen. Een derde snoeibeurt volgt dan aan het einde van de zomer of bij het begin van de herfst, zodat je de haag voorbereidt op de winter.

Tips om een haag te snoeien

Gebruik een scherpe heggenschaar die geschikt is voor de dikte van de takken. Draag handschoenen en bescherm je ogen en oren.

Om mooi recht te snoeien, kan je een touw of lat gebruiken als gids. Je kan dan ook de gewenste hoogte bepalen.

Snoei van boven naar beneden. Zo voorkom je dat snoeisel op nog niet gesnoeide delen van de haag valt.

Snoei je haag schuin zodat de bovenkant iets smaller is dan de onderkant. Op die manier zal de volledig haag voldoende zonlicht krijgen.