"Platte taks": Wie deze zomer op vakantie gaat, zal extra moeten betalen

door: STS
vakantie zomer
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Wie deze zomer op vakantie gaat, zal weer wat dieper in de portemonnee moeten tasten. Heel wat Europese en andere bestemmingen verhogen hun toeristentaks.

In en rond Parijs betaal je een extra verblijfsbelasting, door de Olympische Spelen. In een driesterrenhotel komt dat neer op 5,20 euro per nacht per persoon. In een vijfsterrenhotel is dat 10,73 euro per nacht per persoon.

Wie naar bijvoorbeeld Griekenland reist, moet extra betalen, afhankelijk van het hotel waarin je verblijft. Hoe meer sterren, hoe meer je moet bijbetalen. Voor een driesterrenhotel is dat 3 euro per nacht per kamer. Bij een vijfsterrenhotel loopt dit op tot 10 euro per nacht per kamer.

In Venetië willen ze het massatoerisme tegengaan, en daarom moet je op sommige dagen als dagjestoerist 5 euro toegang per persoon betalen. Op het Indonesische eiland Bali moet je zo'n 9 euro betalen als toerist, en Thailand komt vanaf 1 juni met een gelijkaardige taks.

Platte taks

"Het is gewoon een platte taks die geheven wordt. En dat geld gaat rechtstreeks in de schatkist van de stad, de regio of het eiland", zei professor Wouter Dewulf op VTM.

Hij denkt niet dat ons reisgedrag erdoor gaat veranderen. "Ik denk dat het heel weinig impact heeft. Je merkt dat ook bij vliegtickets. Als er plots een brandstoftaks wordt geheven, dan aanvaarden de mensen dat wel. Ze zeggen: ik ga maar één keer op vakantie, ik ga dat betalen."

Volg Redactie24 nu op Instagram