Politie waarschuwt voor zwemmen in openlucht

door: SLO
Eigen berichtgeving/VRT NWS
Video bron: Eigen berichtgeving/VRT NWS

Het kwik stijgt vandaag voorlopig voor de laatste keer tot 30 graden en meer. De verleiding om ergens een frisse duik te nemen in de openlucht neemt dan ook toe. Toch waarschuwt de politie ons aangezien dit niet zonder gevaar is.

In België verdrinken maar liefst zo een honderd mensen per jaar omdat ze soms de onzichtbare gevaren in zee, rivieren en zelfs kleinere meertjes niet kennen. Daarom is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s.

De grootste oorzaak is een ‘cold shock’. Dit kan overal voorkomen. Het plotse koude water dat zich onderaan bevindt zorgt voor de spierkramp. Ook stromingen kunnen gevaarlijk zijn. Deze bevinden zich vooral rond de golfbrekers. Het beste is om je dan gewoon met de stroom te laten meevoeren tot deze afneemt.

Let ook op voor troebel water, hier zie je niet of er zich gevaarlijke voorwerpen bevinden aan het wateroppervlak. Zwem dus best nooit alleen en enkel in bewaakte zones.

Om te weten waar de veilige zwemplekken zich bevinden, raadpleeg je best de overzichtskaart van de Vlaamse Overheid. Hier kan je zien waar de erkende zwemvijvers en recreatiedomeinen zich bevinden.

https://kwaliteitzwemwater.be

Tags