"Slachtoffers overstromingen zijn door regering behandeld als een stuk vuil"

door: STS
Wateroverlast
Afbeelding bron: Photonews

De overstromingen die vorig jaar in Wallonië voor doden en veel schade zorgden, laten zich nog altijd voelen. Veel slachtoffers zitten letterlijk nog in de kou.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Vind jij dat de overheid meer moet doen voor de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië?" De reacties waren talrijk, de volkswoede is groot.

"Ja, ervoor zorgen dat het geld dat opgehaald werd terechtkomt waar het moet, en niet onderweg aan vele vingers blijft plakken", vindt Christine.

"Meer? Ze hebben blijkbaar nog niets gedaan. Alles is gedaan door vrijwilligers. En de verzekeringen, daar moeten ze ook niet op rekenen, dat duurt jaren voor die een euro uitkeren. Wel bezoek uit Laken en daar blijft het dan bij. Het is precies al allemaal vergeten. Schandalig", vindt Riccardo.

"Ja, schandalig hoe ze in de steek gelaten worden. Ze konden toch een dorp bouwen? Gelukkig zijn er schatten van vrijwilligers. Heel veel respect voor die mensen", schrijft Sabine.

"Die mensen hebben ook recht om geholpen te worden. Maar waar blijft de hulp voor hen?", vraagt Etienne zich af.

"Onze mensen moeten ook geholpen worden. Maar hier in ons beloofde landje is het van: eigen volk laatst", zegt Alain.

"Een echte schande hoe deze mensen aan hun lot zijn overgelaten", vindt Nadine. "Zo erg wat ze hebben meegemaakt en nog steeds meemaken."

"Ik vraag mij af waarom men voor deze mensen geen tv-show kon maken, geen groot benefiet kon organiseren, geen oproep deed om deze mensen tijdelijk op te vangen bij mensen thuis. Ik zeg niét dat de mensen van Oekraïne niet geholpen moeten worden, maar waarom werd onze mensen niet dezelfde hulp geboden?", vraagt Joske.

"Natuurlijk. Een grote schande. Die van ons laten ze stikken. Gelukkig zijn er zovele vrijwilligers die hen een warm hart toedragen. Maar het is niet normaal", vindt Emmy.

"Jazeker, maar ik heb soms de indruk dat onze eigen mensen niet meetellen. Voor de mensen van Oekraïne houdt men een benefietconcert, maar voor de mensen van Wallonië ging dat niet. Het waren de gewone mensen probeerden om hen te helpen. Het voelt alsof de overheid hen in de steek laat", zegt Elsie.

"Ze zijn behandeld als een stuk vuil. Het is een echte schande. Schaamteloze regering", schrijft Soraya.

"Ja, want de vrijwilligers worden ook moe, en zij doen dit allemaal gratis. Ik rij elke zaterdag, nu voor de 25ste keer, met verse visjes die ik ter plaatse bak. Wij zijn al acht maanden bezig zonder stoppen. We hebben met onze groep 'Brandweer Kortrijk Helpende Handen' al 220 huizen gestript en 4.400 maaltijden gemaakt. Mensen leven nog steeds in huizen waar schimmel op de muren staat. Dit is geen leven meer, dit is overleven", schrijft Nathalie.