STEC-drama in Belgische woonzorgcentra: 9 doden

Bejaard - rusthuis
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De Belgische woonzorgcentra werden deze zomer zwaar getroffen door een uitbraak van de Shigatoxineproducerende E. coli-bacterie (STEC). In totaal raakten meer dan 70 bewoners ziek en vielen er 9 doden. Uit onderzoek blijkt dat rauw gehakt rundsvlees de meest waarschijnlijke bron van de besmetting is. De impact op bewoners, familieleden en personeel was enorm en zet de voedselveiligheid opnieuw hoog op de agenda.

11 woonzorgcentra getroffen

In augustus werden in elf woonzorgcentra verspreid over België besmettingen vastgesteld. Het ging telkens om hetzelfde serotype van de bacterie, namelijk E. coli O157. Dat leidde tot een golf van ziektegevallen bij bewoners, waarvan een groot deel ernstig ziek werd. Negen mensen overleefden de besmetting niet. Voor de families betekent dit een drama, en ook in de instellingen zelf blijft de schok groot.

Woonzorgcentra zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze bewoners huisvesten die al een zwakkere gezondheid hebben. Bij ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem kan een besmetting met STEC veel sneller tot zware complicaties of zelfs overlijden leiden.

Onderzoek naar de bron

Gezondheidsautoriteiten en instanties zoals het FAVV, Sciensano, het Nationaal Referentiecentrum, het Departement Zorg, Vivalis en Aviq werkten samen om de bron van de besmetting te achterhalen.

Uit het uitgebreide onderzoek kwam rauw gehakt rundsvlees naar voren als meest waarschijnlijke oorzaak. Het traceringsonderzoek wees uit dat in alle betrokken woonzorgcentra rundsvlees van hetzelfde lot was geserveerd. Meer dan 70 voedingsstalen werden geanalyseerd, afkomstig uit de keukens en toeleveringsketens. Toch kon het vleeslot niet meer rechtstreeks getest worden, waardoor sluitend bewijs ontbreekt. (Lees verder onder de foto)

Afbeelding bron: Photonews

Waarschuwing voor kwetsbare groepen

Hoewel de uitbraak intussen onder controle is, grijpen de autoriteiten dit moment aan om opnieuw te waarschuwen voor de risico’s van rauwe voeding. “Rauwe voeding kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën”, benadrukt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV. “Kwetsbare consumenten zoals ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem doen er goed aan om rauw vlees te vermijden of voldoende te verhitten.”

Zelfs producten die er vers uitzien, kunnen bacteriën bevatten. Door verhitting worden ze onschadelijk gemaakt, maar bij consumptie van rauw vlees blijft het risico aanwezig.

Nood aan blijvende waakzaamheid

De uitbraak toont hoe belangrijk strenge controles en samenwerking tussen instanties zijn. Dankzij de gezamenlijke aanpak konden snel maatregelen genomen worden, maar het drama bewijst ook dat voedselveiligheid voortdurend waakzaamheid vraagt.

Voor woonzorgcentra betekent dit extra aandacht bij menu’s en leveringen. Voor consumenten in het algemeen is het een herinnering dat een simpele maaltijd gevaarlijk kan zijn als de basisregels van voedselhygiëne niet gevolgd worden.

Diepe wonden

De STEC-uitbraak in elf Belgische woonzorgcentra heeft diepe wonden geslagen. Met negen overlijdens en tientallen zieken wordt dit een van de zwaarste voedselgerelateerde crisissen van de afgelopen jaren. De meest waarschijnlijke bron is rauw gehakt rundsvlees, al ontbreekt sluitend laboratoriumbewijs.

Het drama onderstreept de kwetsbaarheid van ouderen en roept op tot blijvende voorzichtigheid met rauwe voeding.