Vaste energiecontracten maken comeback: "Deze leverancier is het goedkoopst", weet Test Aankoop

door: STS
energiefactuur elektriciteit
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Test Aankoop heeft zich over de vraag gebogen welk vast energiecontract nu het goedkoopst is en kwam tot een opvallende conclusie.

Vaste contracten verdwenen door de energiecrisis, maar maken nu een terugkeer. "Er zijn sinds begin deze maand twee nieuwe vaste contracten bijgekomen", zegt Test Aankoop.

"Bij Engie gaat het om 'Easy Fixed', een contract met een looptijd van één jaar tijdens dewelke de prijs niet kan wijzigen."

"Engie gaat voorzichtig van start met de herlancering van het vaste aanbod en zal het product enkel in beperkte hoeveelheid aanbieden om het succes ervan te kunnen evalueren. Om op het product in te tekenen, moet je dan ook rechtstreeks Engie contacteren via hun website of per telefoon."

"Ook Mega lanceert met 'Cosy Fixed' opnieuw een product waarbij de energieprijs voor één jaar vastligt."

"We hebben de vaste producten van Luminus, Engie en Mega die momenteel op de markt zijn vergeleken, en we stellen vast dat Optifix, van Luminus, het goedkoopst is. Daarvoor heb je wel enkel een online dienstverlening."

"Met Optifix betaalt een gemiddeld gezin 808 euro voor elektriciteit en 1.318 euro voor aardgas, exclusief nettarieven en heffingen."

"Engie Easy Fixed en Luminus Comfy zijn respectievelijk 166 en 180 euro duurder. Mega Cosy Fixed is het duurst: daar betaal je 934 euro voor elektriciteit en 1.476 euro voor aardgas. Dit is onder meer te wijten aan de opmerkelijk hoge vaste vergoeding van 137,8 euro per energie, die je integraal betaalt per begonnen contractjaar. Beslis je na 6 maanden bijvoorbeeld toch over te stappen naar een ander contract, dan betaal je toch het volledige bedrag."

Variabel contract

"In vergelijking met het variabele aanbod van vandaag zijn deze vaste producten een stuk duurder. Kijken we bijvoorbeeld naar het variabele elektriciteitsproduct DATS24 (Colruyt Group), dan zien we daar een ingeschatte prijs van 643 euro voor elektriciteit en 1.110 euro voor gas."

"Concreet betaal je voor een doorsnee elektriciteits- en gasverbruik dus 373 euro (Luminus Optifix) tot 657 euro (Mega Cosy) meer op jaarbasis in vergelijking met het variabele product van DATS24."

"Dat vaste producten duurder zijn dan variabele is op zich normaal gelet op de risicopremie die de leverancier inbouwt voor de prijsgarantie, maar hier gaat het toch om aanzienlijke bedragen", reageert Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.