Vitamine D niet zonder gevaar: Belg overleden aan overdosis

door: STS
Capsule - vitamine - medicijn
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er is in België een persoon overleden ten gevolge van een overdosis vitamine D, zo weet VTM te melden.

Het gaat om een oudere man, die geen risicopatiënt was. Hij nam gedurende twee maanden elke dag een capsule in die eigenlijk maar een keer per maand mocht ingenomen worden. De patiënt werd apathisch en is uiteindelijk overleden.

"Het is niet zo dat een teveel aan vitamines door het lichaam wordt afgevoerd. Bepaalde vitamines zijn vetoplosbaar en worden dus gestockeerd in ons lichaam", zei Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) op VTM.

"En voor vitamine D-preparaten - dus vitamine D of vitamine D-afgeleiden - die hoog gedoseerd zijn, is er inderdaad een risico."

"De calciumspiegel in het lichaam wordt te hoog, er is risico op nierfalen. We moeten ook rekening houden met de combinatie met andere geneesmiddelen voor het hart, vochtafdrijvers, en de combinatie met andere geneesmiddelen die ook vitamine D bevatten, voedingssupplementen die verrijkt zijn met vitamine D, of voedingssupplementen en andere vitamines."

"De patiënten zijn zich daardoor niet altijd bewust van hoeveel ze innemen. Gelukkig is een overlijden door een overdosis vitamine D uitzonderlijk."

"Mensen die vitamine D nemen moeten zich geen zorgen maken. De producten zijn op zich veilig en goed, maar het is heel belangrijk om de juiste aanbevelingen inzake dosering op te volgen en zich bewust te zijn van andere bronnen van vitamine D of vitamine D-producten. En bij een behandeling met hoge dosering is het belangrijk om de bloedspiegel op te volgen."