Draagtas van maaltijdbezorgers zit vol met bacteriën: “Wie wil dat voedsel nog eten als je dat weet?”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay

Maaltbijdbezorgers hun tas zit vol met bacteriën. Dat is gebleken uit een Italiaans onderzoek.
 

Gambero Rosso, een toonaangevend Italiaans tijdschrift, liet een aantal draagtassen en boxen onderzoeken in Rome. Een draagtas van bezorgingsdienst Glovo, een tegenhanger van onder meer Deliveroo, zag er het op het eerste zicht niet zo vuil uit. Onderzoek wees echter uit dat er meer dan 200 bacteriënkolonies langs de binnenwanden zaten. 

Laura Panzironi, hoofd van het SiLa-laboratorium, in Gambero Rosso, maakt zich een bedenking. “Wie zou het voedsel nog eten als ze wisten dat het daarin vervoerd was?”

Al is het niet alleen een Italiaans probleem. Professor Liesbeth Jacxsens van de vakgroep voedselveiligheid en -kwaliteit van de UGent zegt dat die markt ook in ons land sterk groeit. “Die is ook een stukje minder gereglementeerd", klinkt het in Het Nieuwsblad.

"Geen reden tot paniek"

“Eigenlijk is het een gedeelde verantwoordelijkheid. De restaurants die het voedsel maken, moeten zien dat de sushi bijvoorbeeld vooraf al koud genoeg is, en dat het voedsel goed is ingepakt.” 

De vervoerder is dan weer verantwoordelijk voor de hygiëne tijdens het transport. De boxen zijn ook maar geschikt voor heel kort vervoer. “Maar als ze de ritten kort houden, is dat geen groot probleem. Als je zelf eten afhaalt bij een restaurant of in een winkel, ben je er ook even mee onderweg. Bacteriële groei heeft tijd nodig.”

Volgens de professor is er geen reden tot paniek. “We hebben voor de sector een autocontrolegids gemaakt, omdat ze er zelf zeker van willen zijn dat alles zo veilig mogelijk gebeurt. Ze hebben er echt wel aandacht voor.”