Onderzoek is alarmerend voor wie in zo’n buurt woont: Meer kans op kanker, diabetes en aandoeningen van de luchtwegen

door: PMN
Huis - woning - te koop
Afbeelding bron: Photonews

Vlaamse onderzoekers hebben een alarmerende ontdekking gedaan. Dat laat de Universiteit van Antwerpen weten.

 

'Op den buiten wonen' wordt over het algemeen gezien als gezonder dan het stadsleven, maar een team Vlaamse onderzoekers vond dat hoe meer je woning omringd wordt door landbouwvelden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn.

In Vlaanderen is bijna de helft van het landoppervlak landbouwgrond. Pesticiden en onkruidverdelgers worden in Vlaanderen op grote schaal gebruikt. Volgens het departement Landbouw en Visserij gebeurt dat voornamelijk in de fruit-, aardappel-, sier-, graan- en bietenteelt. 

Geschat wordt dat elk jaar ongeveer 7,5 kg pesticiden en onkruidverdelgers per hectare akkerland wordt gebruikt, waardoor België de op een na grootste pesticidegebruiker per hectare landbouwgrond in Europa is.
 
In het kader van het Vlaamse humane biomonitoringprogramma van het Steunpunt Milieu en Gezondheid 2016-2020 bogen onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven zich samen met collega's van VITO en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne zich over de kwestie.

"We stelden vast dat méér landbouwgrondgebruik rond je woning gerelateerd is aan een verhoging van de niveaus van AMPA in je urine", vertelt Katrien De Troeyer, verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van UAntwerpen. 

"AMPA is een biomarker voor blootstelling aan de onkruidverdelger glyfosaat, zoals het welbekende Roundup – dat overigens sinds 2018 is verboden in particulier gebruik, net omwille van alle gezondheidsrisico's."
 
De bevindingen suggereren dat het sprayen met glyfosaat op velden bijdraagt aan de interne blootstelling ervan. "De gezondheidsrisico's die bij glyfosaat en AMPA horen, moeten in acht worden genomen voor de mensen wiens huis omringd wordt door landbouwvelden”, besluit De Troeyer.