Oplossing klaar voor volle bussen: “Versterkte ritten vanaf 5 oktober”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Sinds de start van het schooljaar kwam er veel reactie op de volle bussen van De Lijn tijdens de schoolspits. De drukte op diverse lijnen zorgde voor ongerustheid bij ouders. De Lijn heeft gezocht naar oplossingen.

“Bij scholierenvervoer spreken we over het vervoer waarbij scholieren zich via bestaande lijnen van het openbaar vervoer naar school verplaatsen”, licht Karen Van der Sype, woordvoerder van De Lijn, toe aan Redactie24. 

“De Lijn zet sinds begin september haar maximale capaciteit in. Uit bevragingen aan het einde van de zomer kwam nochtans naar voor dat velen niet opnieuw het openbaar vervoer zouden nemen, maar dat bleek toch anders te zijn ”

Versterking van privébussen

“Sommige reizigers voelden zich niet veilig door de hoge bezetting tijdens de schoolspits. Door bijkomende maatregelen, zoals standaarbussen vervangen door gelede bussen, schuiven met uren en trajecten, én het inleggen van extra ritten konden we veel oplossen, maar het bleek desondanks niet voldoende. Vanaf 5 oktober zullen de bussen van De Lijn daarom versterking krijgen van privébussen.”

“De privébussen konden nog niet meteen worden ingezet omwille van enkele praktische zaken. Zo moeten de privébussen worden aangepast om te voldoen aan de coronavoorschriften en dienen de verzekeringen te worden geheractiveerd. Verder diende er rekening te worden gehouden met de wet op de overheidsopdrachten. In goed overleg tussen het kabinet van minister Lydia Peeters, de autocarsector en De Lijn werden ondertussen de nodige oplossingen uitgewerkt.”

“Deze extra autocars zullen worden ingezet op die lijnen die momenteel het drukst bezet zijn tijdens de schoolspits. De markt van de autocars en privébussen is door de coronacrisis hard geraakt, waardoor zij capaciteit ter beschikking hebben. De extra bussen zullen alvast tot eind december rijden.”

‘Versterkte rit’

“Het is de bedoeling dat een privébus achter de bus van De Lijn rijdt en dus dezelfde route volgt waarbij dezelfde haltes worden aangedaan. Als de bus van De Lijn grotendeels volzet is, dan kunnen de reizigers gebruikmaken van de privébus die met het label ‘versterkte rit’ zal rijden.”

“Op die manier kunnen de pendelaars tijdens de schoolspits veel beter worden gespreid en zullen de bussen van De Lijn worden ontlast. De reizigers op de privébussen moeten ook een mondmasker dragen en voorzien zijn van een geldig vervoerbewijs.”