Winkelen in supermarkt wordt straks een heel stuk duurder: “Niet alleen brood, maar ook deze producten stijgen in prijs"

door: PMN
supermarkt colruyt
Afbeelding bron: Photonews

Het leven zal een pak duurder worden. Daar kunnen we niet meer omheen.

Ook winkelen in de supermarkt zal duurder worden. Fabrikanten gaan onderhandelen met supermarkten over nieuwe prijzen.

Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie aan de Universiteit Gent zegt bij Radio 1 dat die kost uiteindelijk de consument zal moeten dragen. Hij schetst geen hoopgevend beeld.

“Dat de fabrikanten gaan onderhandelen met de supermarkten over nieuwe prijzen is vrij uitzonderlijk. De bedrijven worden elke dag opnieuw geconfronteerd met stijgende energieprijzen en stijgende grondstofprijzen.”

“Ze willen die doorrekenen en dan is het niet meer dan normaal dat ze rond de tafel gaan zitten. Contracten liggen normaal vast en betrokken partijen moeten die naleven, maar dit zijn uitzonderlijke omstandigheden. Daarom is het verstandig dat alle betrokken partijen weer rond de tafel gaan zitten.”

Gellynck denkt wel dat ze tot een akkoord kunnen komen. “Maar uiteindelijk zijn u en ik, de consument, die het zal betalen.”

Brood zal allicht duurder worden. “Maar ook groenten”, licht de professor toe. “Daar stijgen de prijzen ook de pan uit en dus zal de consument meer moeten gaan betalen.”

“Maar ook groenten of frietjes uit de diepvries. Ons volledig winkelmandje zal getroffen.”

Tags supermarkt