Betalen we binnenkort meer? "Regering gaat accijnzen hierop verhogen"

door: STS
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

Gaan de accijnzen op aardgas binnenkort verhoogd worden? De PVDA zegt zich daar zorgen over te maken.

"In zijn advies over de aanpassing van de begroting voor 2023 bond het Rekenhof de kat de bel aan: de federale regering dreigt de accijnzen op aardgas nog verder te verhogen", zegt Kamerlid Sofie Merckx.

"Bij de accijnsverhoging van begin dit jaar besliste de regering al om de accijnzen op aardgas verder op te trekken als de gasprijs meer dan drie maanden onder de 45 euro/MWh ligt. Het Rekenhof waarschuwt dat eind juni deze situatie zich waarschijnlijk zal voordoen."

"Het Rekenhof schrijft letterlijk: 'De kans bestaat zelfs dat het accijnstarief van gas in het vierde kwartaal verhoogd zal worden, omdat de gemiddelde index gedurende het lopende kwartaal wellicht onder de 45 euro per MWh zal dalen'."

"Dit is al de derde keer dat de regering van plan is om de energiefactuur van de burgers te verhogen. De regering verhoogde eerder al op 1 april de accijnzen op de energiefactuur met 264 euro per jaar en schaft op 1 juli voor een miljoen mensen het sociaal tarief af (+940 euro/jaar)."

"Hiermee gaat de regering opnieuw het geld halen bij de gewone mensen, in plaats van bij de grote energiemultinationals."

Vincent Van Peteghem

"De accijnsverhoging op aardgas gaat niet automatisch in. De regering moet hiervoor een officieel bericht publiceren in het Staatsblad. We roepen minister van Financiën Vincent Van Peteghem dan ook op om de verhoging niet door te voeren", zegt Merckx.