Carl Devos analyseert uitspraak van Van Grieken: “Dit is geen toeval of verspreking”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De uitspraken van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) bij De Tijd zaterdag zorgden voor een stormgolf aan kritiek. Welke gevolgen zal dit hebben voor de rechtse partij?

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deed de volgende uitspraak. “Ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en als u wilt zelfs het blanke een dominante factor moeten zijn in onze samenleving. Afrika moet dominant zwart zijn, Europa dominant blank.”

Daarop kwamen heel wat misprijzende reacties. Politicoloog Carl Devos (UGent) analyseerde die uitspraken. “Tom Van Grieken balanceert voortdurend tussen twee boodschappen” zegt Devos aan Het Nieuwsblad. “Hij presenteert zich als radicaal-rechts, als een fatsoenlijke partij waarmee te praten valt. Daarbij is extreemrechts een scheldwoord.”

Aan de andere kant zijn er volgens Devos mannen als Dries Van Langenhove, Filip Dewinter en Sam Van Rooy binnen de partij die duidelijk extreemrechts zijn. En die houdt Van Grieken aan boord, omdat hij dat deel van de kiezers niet wil verliezen.

Devos is ervan overtuigd dat deze uitspraak Van Grieken zal blijven achtervolgen, maar is het ook geen toeval of verspreking. “Het is ook geen slip of the tongue. Daarvoor is hij een te gewiekste communicator.”

Toch lijkt het geen slimme zet als je het cordon sanitaire wil doorbreken. “Dit krijgt hij dan ongetwijfeld weer op zijn bord. Dit is de ideale stok om mee te slaan.”