De Croo volgt Waalse partijen die werkloosheidsuitkering niet willen beperken in tijd

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Vlaanderen mag de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, maar ik ga dat op federaal niveau niet voor elkaar krijgen. Die boodschap bracht premier Alexander De Croo (Open Vld) in 'De zevende dag'. Nochtans zijn er veel meer werklozen in Wallonië dan in Vlaanderen.

In Vlaanderen waren in het tweede kwartaal van 2022 76,3% van de 20- 64-jarigen aan de slag. In het Waals gewest was dat slechts 65% en in Brussel 64,8%. Dat blijkt uit cijfers van Statbel.

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, cd&v en Open Vld zijn voorstander van een beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Alexander De Croo laat echter weten dat daar op federaal niveau geen sprake van kan zijn.

"Ik merk dat de meningen daar verdeeld over zijn binnen de partijen waar ik een regering mee vorm. Binnen mijn federale meerderheid ga ik daar niet in slagen."

"Maar als er in Vlaanderen een meerderheid van partijen is, die voorstander is, en N-VA, Open Vld en cd&v zijn voorstander, is het mogelijk om dat te doen met het beleid van VDAB", aldus De Croo.