Egbert Lachaert heeft dringend verzoek voor Tom Van Grieken: "Uw verantwoordelijkheid"

door: STS
Egbert Lachaert Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert roept Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op om het bewieroken van Jürgen Conings op sociale media te veroordelen.

"Het is zorgwekkend. Het gaat om iemand die zich zwaar bewapent om een moordaanslag te plegen op Marc Van Ranst. U kan voor of tegen mijnheer Van Ranst zijn, maar ik vind het volstrekt onaanvaardbaar dat dat gedrag gesteund wordt door duizenden mensen", zei Lachaert op Radio 1.

"Het toont toch wel een dieperliggend probleem. Ik kan begrijpen dat mensen gefrustreerd zijn over die hele corona-situatie en hun vrijheid missen. Maar wat je nu ziet op sociale media, die radicalisering, ook gevoed door sommige partijen..."

Van Grieken

"Dan spreken we over het Vlaams Belang, en Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove. Wie dat kanaal van Van Langenhove volgt of enkele andere websites van extreemrechtse origine volgt... Het is niet moeilijk dat mensen daardoor geradicaliseerd raken."

"Zij hebben een verantwoordelijkheid om dit ook te laten ophouden. Het is ook aan mijnheer Van Grieken en zijn partij om te zeggen dat dat soort gedrag niet aanvaardbaar is. Dat je chatgroepen waarin steun wordt gegeven aan iemand die een moordaanslag wil plegen, veroordeelt."

"Maar dat doet hij niet. En op dat vlak is dat zijn verantwoordelijkheid om in te grijpen want het zijn zijn volgers die hier nu dit doen."