Energiefactuur dreigt voor velen nog 100 euro duurder te worden: Zuhal Demir neemt drastisch besluit

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse overheid gaat via het hof van beroep proberen om het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG wil invoeren tegen te houden.

De VREG wil het nieuwe capaciteitstarief vanaf 1 januari invoeren. Dit zou de energiefactuur van vele mensen doen stijgen.

De 18% distributiekosten die deel uitmaken van onze energiefactuur worden nu berekend volgens ons totale energieverbruik. Met het capaciteitstarief dat er vanaf 1 januari 2023 zou komen, zou dit berekend worden via ons piekverbruik.

Mensen die weinig verbruiken zullen daardoor meer moeten betalen, tot wel 100 euro, meldt VTM. Gezinnen die veel verbruiken zouden 100 euro minder moeten betalen.

Demir

"Uit onderzoek blijkt dat wellicht 40% van de huishoudens hun jaarfactuur zal zien stijgen door het capaciteitstarief", stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in een persbericht.

"Een dergelijke wijziging van de energiefactuur doorvoeren tijdens een energiecrisis waarin een stijgend aantal gezinnen zich reeds in een zeer moeilijke situatie bevinden, zorgt bij mij voor de nodige bezorgdheid."

"Momenteel is er ook geen enkele zekerheid dat deze energiecrisis reeds deze winter gedaan zal zijn, integendeel. Ik wil daarom voorstellen om het capaciteitstarief verder uit te stellen totdat de situatie zich voldoende gestabiliseerd heeft."

Minister Demir trekt nu naar het hof van beroep. "De energietransitie is al uitdagend genoeg. Dat de VREG een quasi unaniem verzoek van het parlement naast zich neerlegt is dan ook te zot voor woorden."

"Hoewel ik strikt genomen niets te zeggen heb aan de VREG, heb ik het parlement en de mensen wél beloofd dat ik alle middelen, ook juridische, zou uitputten om de invoering van het capaciteitstarief in haar huidige vorm en op dit moment te voorkomen."