Erika Vlieghe tempert de hoop op versoepelingen: "We gaan het zijn tijd moeten geven"

door: MRO
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews

Erika Vlieghe is voorzitter van de expertengroep GEMS die de regeringen in ons land adviseert over de aanpak van de epidemie. Zij bevestigt dat er weinig mogelijk is in de maand maart.

De experten hadden aan de regering geadviseerd om nu niet te veel te veranderen. "Ons advies was dat we het de eerste vier weken nog kalm aan moeten doen", bevestigt Erika Vlieghe in De Zevende Dag.

Vrijdag besliste het Overlegcomité om een time-out in te lassen nadat het een forse stijging van de ziekenhuisopnames onder ogen kreeg. "Dat is niet alles. De positiviteitsratio gaat naar boven, het totaal aantal besmettingen gaat omhoog", benadrukt professor Vlieghe.

Het wordt nu bang kijken naar hoe de cijfers evolueren. Erika Vlieghe beklemtoont dat we als bevolking zelf in de hand hebben of dit tot een derde golf zal uitgroeien.

"We gaan die golf, laat ons hopen dat we dat met ons allen een golfje kunnen behouden, zijn tijd moeten geven. Daarna kan je opnieuw nadenken. Ooit stopt dat wel weer, maar dat zit in onze eigen handen hoe snel het stopt en hoe hoog het gaat."