Boosheid na uitspraak over sociale woningen: "Beleid voor sterksten, de rest mag zijn plan trekken"

door: STS
Sociale woning
Afbeelding bron: Photonews

Een uitspraak van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele over sociale woningen lokt kritiek uit. Zeker nu de wachtlijst enorm lang is.

Er staan nu iets meer dan 176.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. "Hoe minder mensen nood hebben aan een sociale woning, hoe beter", vertelde minister Diependaele (N-VA) aan de VRT.

"Ik wil vooral dat zoveel mogelijk mensen erin slagen een eigen woning te kopen en daar hebben we ook zeer veel inspanningen voor gedaan. Het is geen ambitie van de Vlaamse overheid om zoveel mogelijk sociale woningen te hebben."

Meyrem Almaci (Groen) reageerde misnoegd via X: "15 jaar N-VA-beleid. Van 120.000 naar 176.000 op de wachtlijst. En dan als minister doodleuk stellen dat sociale woningen geen 'ambitie' zijn. Net zoals een betaalbare woningmarkt geen 'ambitie' blijkt. Hun beleid is er voor de sterksten. De rest mag zijn plan trekken."

Haar partijgenote An Moerenhout reageerde eveneens: "Zegt minister Diependaele nu op Radio 1 dat het niet zijn doel is om genoeg sociale woningen te bouwen? Onbegrijpelijk op een moment dat er zoveel mensen hun huur niet kunnen betalen. Hij is minister van Wonen voor álle Vlamingen, en dus ook voor sociale huurders."

"Ik concludeer dat de minister eindelijk eens eerlijk is en zegt dat hij niet eens de ambitie heeft om veel meer sociale woningen bij te bouwen", zei Maxim Veys (Vooruit) in 'Villa Politica'. "De 'Pano'-reportage heeft enkel maar bevestigd wat wij al jaren zeggen: er is een wooncrisis en de Vlaamse overheid doet te weinig om die op te lossen, die organiseert de stilstand."