"Het is een schande: onterecht steunmaatregelen verkregen"

door: STS
Corona - geld
Afbeelding bron: Pixabay

Opvallend veel ondernemingen hebben in 2020 hun NACE-code veranderd. Vlaams Belang vermoedt fraude, waarbij ondernemingen onterecht konden profiteren van de steunmaatregelen.

Wie in België een zaak begint, is verplicht om de onderneming in te schrijven in de digitale databank van de FOD Economie. Tot die gegevens behoren ook de activiteiten van je onderneming, ingedeeld volgens de zogenaamde NACE-codes.

"In 2018 wijzigden 29.432 bedrijven in België hun NACE-code(s), in 2019 waren dat er 31.624. Voor het corona-jaar 2020 merken we dat 44.479 bedrijven hun codes hebben gewijzigd. Tussen 2019 en 2020 bedraagt de stijging van het aantal wijzigingen in Vlaanderen 31,37%, in Wallonië 49,33%, en in Brussel 81,11%", zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). Hij vroeg de cijfers op bij minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS).

"Ongetwijfeld zitten hier heel wat ondernemingen bij die tijdens de verplichte lockdown andere activiteiten hebben ontplooid om toch wat inkomsten te kunnen genereren", zegt Van Lommel. "Maar heel wat bedrijven kunnen hun NACE-codes ook hebben veranderd, enkel om oneigenlijk gebruik te kunnen maken van de vele steunmaatregelen van de diverse overheden in dit land."

"Indien blijkt dat bedrijven onterecht steunmaatregelen hebben geïncasseerd, dan is dat een schande en dienen deze gelden zo snel als mogelijk teruggevorderd te worden."