Hoeveel hongerstakers worden geregulariseerd? Sammy Mahdi schept duidelijkheid

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Vorig jaar werd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) geconfronteerd met hongerstakers. Intussen laat hij weten dat er een beslissing is genomen in 397 dossiers van de 446 hongerstakers.

Die beslissingen worden pas verstuurd na een positieve woonstcontrole. Dat gebeurde inmiddels voor 218 beslissingen, die gaan over 251 mensen. Daarbij kregen 44 een positief antwoord en 191 een negatieve beslissing.

Van de hongerstakers bleek dat meer dan 90% afkomstig was uit Marokko, Tunesië of Algerije. Een rechter heeft in februari ook geoordeeld dat een eis van 5 sans-papiers betrokken in de hongerstaking ongegrond was. Wie een negatieve beslissing krijgt wordt begeleiding aangeboden door een ICAM-terugkeerbegeleider waar alle duurzame toekomstperspectieven voor de persoon in kwestie worden uitgelegd.

"Mensen moeten een beslissing krijgen en weten waar hun toekomst ligt. Er wordt menselijk naar de dossiers gekeken. Dat was in het verleden zo en dat blijft zo", aldus Sammy Mahdi.

"Alleen kan niet iedereen aanspraak maken op een uitzonderingsregel, mocht dat het geval zijn dat zijn de gewone regels niet meer nodig."