Interessant nieuws voor spaarders: Twee nieuwe staatsbons op komst: Lees er hier alles over

door: STS
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

Er zullen nieuwe staatsbons worden uitgegeven in de maand december. De vorige staatsbon was een gigantisch succes.

In tegenstelling tot de vorige staatsbon, die een looptijd had van slechts één jaar, worden er in december staatsbons uitgegeven met een veel langere looptijd.

"Het Federaal Agentschap van de Schuld zal in december 2023 staatsbons uitgeven met een looptijd van 5 en 8 jaar. Dat is beslist in nauw overleg met minister van Financiën Vincent Van Peteghem", laat het kabinet van de minister weten.

"De uitgifte zal plaatshebben op maandag 11 december. Op dinsdag 28 november zal voor beide staatsbons de coupon (brutorente) vastgesteld worden."

"Voor deze uitgifte zal, zoals steeds bij staatsbons met een looptijd over meerdere jaren, een roerende voorheffing van 30% van kracht zijn."

"Rechtstreeks inschrijven via de dienst van de Grootboeken kan vanaf donderdag 30 november tot en met donderdag 7 december. Inschrijven via de bank kan een dag langer: tot en met vrijdag 8 december. Intekenen kan vanaf 100 euro."

Gegarandeerde rente

"De staatsbon is sinds de uitgifte van september een breed gekend financieel product", zegt minister Van Peteghem (cd&v).

"Veel Belgen vonden de weg naar deze veilige en gegarandeerde investering en activeerden zo hun spaargeld."

"In samenspraak met de experten van het Agentschap werd voor de uitgifte van december gekozen voor een looptijd van 5 en 8 jaar. Zo kan de staatsschuld op de beste manier worden beheerd en kunnen Belgen ervoor kiezen om hun spaarrendement voor een langere tijd vast te leggen en jaar na jaar een gegarandeerde rente te ontvangen zolang de looptijd duurt."

"De brutorente van beide staatsbons wordt eind deze maand vastgeklikt. Die zal in vergelijking met producten op de markt opnieuw concurrentieel zijn."