Maggie De Block wil globaal plan voor vluchtelingen: "Allemaal eerlijke bijdrage leveren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) pleit voor een globale Europese aanpak van het vluchtelingenprobleem op het Griekse eiland Lesbos: alle lidstaten moeten volgens haar een eerlijke bijdrage leveren.

België besliste na overleg met Griekenland dat het 100 tot 150 kwetsbare vluchtelingen, zoals gezinnen met kinderen, moeders of alleenstaande vrouwen, zal opvangen. Zij behoren tot de 12.000 vluchtelingen die dakloos werden toen het kamp in Moria afbrandde. Ook 12 niet-begeleide minderjarigen zullen worden opgevangen.

De Block vindt echter dat alle Europese landen hun steentje evenredig moeten bijdragen. "Alleen een globale aanpak op Europees niveau kan een structurele oplossing bieden. Een duidelijk overzicht van de inspanningen van elke lidstaat zou een eerste stap zijn. Griekenland doet veel meer dan redelijkerwijs verwacht kan worden. Ook in Europees opzicht behoort België tot de lidstaten met de grootste inspanningen."

"Elke lidstaat zou een eerlijke bijdrage moeten leveren. Als elke lidstaat zijn eerlijke aandeel zou vervullen zoals België, dan zou Griekenland - maar ook andere landen zoals Malta en Cyprus - niet met zo’n hoge druk worden geconfronteerd", aldus De Block.